onsdag 11 februari 2009

Den första tiden

Anno 1974; Jag tror att jag minns att båten la ut och och en vinkande pappa på på kajen. Men det kan vara någon av de andra gångerna vi gjorde den resan, mor och jag. Nu var det i alla fall definitivt skilsmässa. Vi skulle "hem" till ett hem som inte var mitt. London och England är mitt första hem. Och är det känslomässigt till stor del fortfarande. Hestons bygata med slaktaren som hade kycklingar med huvudet kvar i fönstret. Tripe, suit, pork sausages och sågspån på golvet. Jag tyckte om att gå dit. Sitta och äta en bag of crisps och titta på kackerlackor i simhallen. Front lawns där man inte fick leka och backyards som jag minns var enda detalj av. Daggmaskar, mygglarver och marsvin. Oh look, roly poly's!! Min bästis tryne som sticker upp över staketet och säger "Lets play...." Tillhörigheten finns kvar ännu och jag befinner mig i något slags exil sedan dess. Självvalt till stor del, det medges. För i vuxen ålder har jag ju haft friheten att flytta tillbaka när som helst. Kanske gör jag det en dag.

Jag skulle få en "mjukstart" hos mormor den första tiden. Gick en vårtermin i Lerdala skola, i den gamla folkskolebyggnaden. Det var som att gå i skolan på en hembygdsgård. Skolplanscher med blomster i genomskärning och binas liv i kupan. Katedern stod på ett upphöjt podium framför svarta tavlan, bredvid tramporgeln där vi alla sjöng "Slut för i dag, tack för idaaaaag..." Bakom skolan låg en björkdunge med gullvivor och bakom den, skogen. Rasterna var en blandning av äventyr, lek och penalism. Vi lekte "Röda, vita rosen" och där frökens ögon inte nådde, skedde hemska saker. Men det var mer jämnbördigt än de engelska lärarnas aga. Jag kunde ju ge tillbaka. Någon fick visst en näve myrstack i trosorna, vill jag minnas. Och när fröken ringde in oss med sin mässingsklocka var allt glömt. Utom möjligtvis myrbetten. "Sitt still unge!"

Imorgon bär det av till Lerdala igen. Ceremoni över mormor i Lerdala kyrka. Alla kommer att vara där. Mormor, en hallänning inflyttad från Stockholm styrde tre byar med järnhand. Och alla kommer att tänka något i tysthet, medans vi ler och dricker kaffe!

Ps. Den observanta lägger märke till att jag har ändrar stavningen på roly poly. Ds.

10 kommentarer:

 1. Förresten, den som kan tala om vad en rolley polley är får en guldstjärna i svarta boken och en karamell vid årets slut.

  SvaraRadera
 2. Lätt att rolley polley är en rulltårta! Det KAN inte vara något annat! Rolley = rulle, typ. Polley = nästan polly, alltså något gott. Goda rullar = rulltårta.

  Guldstjärna och karamell, tack!

  Begravningar brukar vara intressanta tillställningar, på olika sätt. Jag tänker lite extra på dig i morgon.

  SvaraRadera
 3. ... och om det inte är rulltårta, så är det snäckor. Snigel med hus, alltså. Så det så.

  SvaraRadera
 4. Nepp! *ser nu väldigt nöjd ut* :-)

  SvaraRadera
 5. Nähä... men en annan typ av snäcka då? En snygging?

  Alltså, jag SKA ha den där jävla karamellen!!!

  SvaraRadera
 6. Ok, det "is a traditional british dessert". Jag gjorde en "quick and dirty", alltså fulgooglade.

  Jag förstår att jag inte får karamellen nu, för jag fuskade ju, men nu slipper jag i alla fall att grunna mer. Och kanske du bjussar på lite Roly-Poly Jam Pudding vid tillfälle? Den är "popular with kids"...

  SvaraRadera
 7. Nepp......finns fler betydelser. Jag tänker på något som kryper.

  SvaraRadera
 8. Snäckor kryper kanske inte. Och efterrätter som kryper är lite väl... läbbiga...

  Ett litet barn? En gråsugga? Ett fyllo? En tjock spindel? En nyckelpiga? Min man efter att jag har nekat honom sex i en månad?

  SvaraRadera
 9. Jaaaaa! ;-D En gråsugga är det.

  SvaraRadera