onsdag 8 april 2009

Men vaff....

Glad påsk! God jul! Trevlig pingst! Varför fortsätter min närmaste omgivning lyckönska mig på dessa kristna högtider när jag gång på gång påpekat att jag inte är kristen eller religiös på något annat sätt? I fortsättningen, har jag god lust att önska alla god hanukkah, glad kwanzaa, glad arabiskt nyår och glad ramadan eller eid al fitr hit och dit. Det är precis lika relevant för dom som påsken är för mig. Nog nu, med denna kollektivanslutning! Det finns en rätt i religionsfriheten som verkar vara himla svår att förstå och acceptera. Och det är rätten att välja ingen religion alls. Och läskigaste av allt. Folk har glömt vad dom faktiskt firar. Man firar bara för att man "ska" och reflekterar inte längre på varför. Vilket väl är hela meningen med en religiös högtid. Man ihågkommer och firar en händelse eller ett skede som har varit viktig inom sin religion. Och om jag inte firar Jesu födelse, varför i helsike skulle jag då sörja hans död och fira hans återuppståndelse?

7 kommentarer:

 1. Så du firar ingendera av de högtider du tagit upp? Inte ett endaste påskägg, inte en julklapp inte en julskiva, inte ett enda veggo-julbord?*s*

  SvaraRadera
 2. fast påskfirandet har väl inte så mkt med Jesus att göra oavsett vad kyrkan ville inbilla folk? Det handlar ju om ägg o firande av att våren äntligen kommit o sedan har kyrkan försökt kamouflera de outrotliga "hedniska" firandet.

  SvaraRadera
 3. Då önskar jag dej TREVLIG SKATTEÅTERBÄRING ;)

  SvaraRadera
 4. Artcecilia, nepp ingen jul eller påsk alls. Precis som att du nog inte firar de andra högtiderna jag nämnde.

  Maria, ja...så kan man ju välja att fira påsken. Men gör folk det tycker du? TÄNKER dom på det? Ne...

  Bente, ja....den är ju glasklar! :-)

  Mimmi, jaaaaaa :-) DET fick jag! Hela 232 spänn! Det ska gå till min säckpipefond.

  SvaraRadera
 5. I min familj är alla storhelger detsamma som mathelger. Det är ett jäkla båkande med inläggningar och slakt och trix och fix. Gott som tusan blir det och alla äter tills ingen orkar mer än att fisa och sova.

  Det kristna har ingen någon koll på. Här är alla hedningar. Hungriga hedningar, that is. *flinar*

  SvaraRadera
 6. Man kan ju plocka ut de goitar ur kakorna man vill ha, på påsken rekomenderar jag dig således en färd till båkulla för enligt gammal sed är det bla förbjudet att spinna på skärtorsdagen. På långfredagen kan du sedan knyta dig ett ris och göra vad du vill med.....Avsluta det hela med en påskeld för att fördriva allehanda troll och oknytt. Ät dina ägg morgonen efter, men bara om du först har målat dem glatt. Sedär du kan ha en massa roligt utan att behöva tänka ett endast dugg på Joshua. Fast det kan man ju hela året om!

  SvaraRadera