söndag 6 juni 2010

Dandelion wine


Varför låter det så mycket godare på engelska? Lärde mig något nytt idag. Lämna INTE avsilade blommor i kastrullen och glöm bort dom i värmen i över en vecka! Jag gick runt och letade efter vad som hade dött, innan jag kom på vad det var.

I alla fall, nu är vinet omtappat  från hink till dunk och står och säger glück, glück i sitt lilla jäsrör. Ja, av någon anledning så pratar den tyska! ;-) Kanske är det för att man blir glücklish när det väl är klart efter något år i jordkällarn? Sol på flaska.

6 kommentarer:

 1. Det låter förfärligt spännande. Jag hoppas på smakutlåtanden när det är klart? Var hittar man recept på sånt här?

  SvaraRadera
 2. Visst är Dandelion ett vackrare namn?

  Du, jag hoppas lite på råd från dig när det gäller min nyinköpta gamla stickmaskin...hur får man den ren, till att börja med, vet du sådant?

  SvaraRadera
 3. Grannen lyckades mycket bra för några år sedan. Det liknade sherry både i färg och smak. Håller tummarna att ditt lyckas! Har du gjort granskottssirap också?

  SvaraRadera
 4. Visa Lisa, jag Googlade ordet maskrosvin. Sen in såg jag att jag ville göra det så enkelt jag bara kunde, så jag tog bara antalet mängderna blommor, vattnet, sockret och jästen och hoppade över allt "importerat" som citroner och annat bjäfs :-) De gamla gamla recepten skulle vildjäsas, men det vågade jag inte. Så jag tog vinjäst. Men googla maskrosvin så får du se.

  Cecilia, "lite" sånt kan jag nog. Om inte jag räcker till, så vet jag andra som kan.

  Hillevi3, jag har nog aldrig ens smakat. Vi får se om det blir drickbart. Eldsjälarna säger ju att det inte finns något bättre. Vi får väl se :-) Granskottsirap har jag smakat men aldrig gjort själv. Gott är det i alla fall. Minns att vi gjorde maskrossirap också, men då var det ett fasligt kokande vill jag minnas.

  SvaraRadera
 5. Vad häftigt det låter du!! Jag kan tänka mej att gamla blöta maskrosor luktar typ, död... :D

  SvaraRadera
 6. Åh! herre jösses! Vilka minnen man får. Du har ju visst smakat maskrosvin. När du och jag smakade på Karlbergsvägens maskrosvin i ert kök. Hmmm.... gick inte vi i plugget då? Tidsresa till barndomen.
  Kram

  SvaraRadera