söndag 12 juli 2009

Toe up


Jag stickar mina handstickade sockor "toe up" nu. Varför i hela fridens dar har jag inte gjort det förut? Börjar med att lägga upp lagom antal maskor med Judy Becker's Magic Cast-On teknik. Och fortsätter där ifrån på lämpligt sätt. Aldrig mer ska jag oroa mig för ifall garnet räcker till tå nr. två!

Edit: Nu har jag repat upp en fot. Tån i beskrivninten var ju apful! Använder fortfarande den "magiska" uppläggningen fast lägger upp fler och ökar sen tån efter eget huvud. Blev mkt. snyggare. (bilden är den gamla tån)

Edit igen: Repade upp ännu en gång. Efter att ha tittat på andras bilder på samma socka så ser jag att tån SKA vara ful :-) I alla fall, så ser det likadant på alla andras sockor. En Sherman sock, ska se ut så bara. Jag får acceptera det. Men var det "lätta" i mönstret kommer in, förstår jag inte. Tån stickas fram och tillbaka på en sticka, varpå ovansidans maskor sen plockas upp från baksidan på första varvet efter uppläggnig med avikande garn. För mig, är det mkt. lättare att sticka runt på 4 stickor på en gång efter uppläggning och öka på tån 1m på varje sticka vartannat varv. Nåja, var och en blir salig på sitt sätt. Kul att lära sig i alla fall.

7 kommentarer:

 1. Har du nåt bra tips till en amatör som mig som jättegärna vill sticka sockor...men inte fattar hur i hela friden jag skall få till hälen?
  Det enda jag kan sticka är tummvantar som en gammal bondmora lärde mig när jag jobbade i skogen. Förstår mig inte alls på stickbeskrivningar...det är ju rena "ryskan" för mig!

  SvaraRadera
 2. Ja du, det finns stickbeskrivningar och sen finns det stickbeskrivningar. Vissa mer pedagogiska än andra. Jag brukar vilja läsa beskrivningen först. Får jag ett hyfsat hum via texten så provar jag. Det står ofta vad förkortningarna betyder och hur man bär sig åt. Lärde mig sticka sockor med ICA-förlagets Stora Stickboken. (heter den väl?) Ja, den gamla hederliga i A4 format man hittar för en tia på boklådorna numera. Den håller än. Mitt andra tips är (och nu blir det förvirrande) ICA förlagets Stickboken alltså, inte Stora Stickboken. Utan bara Stickboken av Maria Natter. Den innnehåller lite grundmönster.

  Järbo Garns egna sockbeskrivning är annars hyfsatt lätt.

  En del tycker att turkiska sockor är lätt. Ska se om jag hittar något.

  SvaraRadera
 3. Edit: Den första boken heter Stora boken om att sticka och virka. Och inget annat!

  SvaraRadera
 4. Kul att se lite nya bloggar! :) Mvh Kattis

  SvaraRadera
 5. Och din var ju ett bombnedlag med goda idéer. Pyssloman....bra ord!

  SvaraRadera
 6. Säj inte att du OCKSÅ börjat med Toe Up! Det var ett lustigt sammanträffande eftersom jag nu har stickat halva foten på min första Toe Up nå'nsin!

  SvaraRadera
 7. Jo, jag har en tendens till att ha slut på garn precis vid tå nr. 2 annars :-)

  SvaraRadera