lördag 29 januari 2011

Uppläggning 3:1 falsk resårGjort en liten inventering i garnhyllan idag. Och provade att filma och klippa en liten film på hur jag lägger upp "min" standardstrumpa. Tänkte om man kanske kunde få till en liten serie på svenska om hur man stickar på strumpstickmaskin. Vi får väl se......

13 kommentarer:

 1. Well thank you!
  You made it yourself now! That's dedication!

  Smart idea - fake 3 by 1 rib. I'll try that.

  ( I sure hope I hit the right button now..... ;-)

  SvaraRadera
 2. Jätteskojigt att få se mannen och maskinen in action!

  SvaraRadera
 3. What are you doing at 1.46? Looping the yarn around the first needle to avoid the "inavoidable" whole?

  SvaraRadera
 4. Oh, yes - the bottle at 2.47 - oiling the stubborn needle - what's in it?

  SvaraRadera
 5. Jag tycker snarare det verkade som en pantomin. Inte mycket svenska i den filmen ;) Fast jag blir faktiskt lite nyfiken på maskinen. Hade gärna testat men jag antar att de där maskinerna inte är speciellt vanligt förekommande i Sverige?

  SvaraRadera
 6. Alke, I was just playing around with my camera today while casting on. To see if I "could" make a tutorial in the future, maybe. The green is my setup bonnet. The pink my waste yarn. But I think I know what you mean about 1.46, if it was in working yarn in a sock. The mock ribbed sock is hemmed. After casting on as showed, I change to my working yarn and knit 40 rows 3:1 mock rib. Thats three working needles and one blank (needle taken out). I then hook up the bottom of the stiches of row 1 and hang it on the needle together with the stitches of row 40. I then knit two rows and ad the needles to the empty slots and take the previous needles second stitch and pull it over the new needle. This way. I don't get the holes I think you are mentioning. On your setup 5:1 is more attractive than 2:1.

  2.47.....uhm, it's just a generic spray oil. I like the canned oil because it is easy to distrubute. Both as a finely sprayed film or directed with the straw. Mr Creelman had been sitting still for a month or so, and he was a bit cranky ;-)

  Cacilia, ja i alla fall de korviga fingrarna. Som en stickmaskinernas Andrés Segovia ;-)

  SvaraRadera
 7. The Knitting Seaman, jag skriver ju att jag bara provade lite :-) Men jag håller med om att det är lite av en stumfilm :-) Ville bara se om kameran dög, om jag kunde klippa, lägga upp och få en film att funka på YouTube. It's my first edited film ever, sweety. Have patience with me.

  Maskinerna såldes i tusental även i Sverige. Till en början var det Imperia, importerad av Hemstickningsaktiebolaget från England och omdöpt till Viktoria för den svenska marknaden. Senare tillverkades det en mer eller mindre exakt likadan maskin i Bromma vid namn Are. Om det var på licens eller om det såldes ett patent till Sverige, vet jag ej. Men de tillverkades fram till åtminstånde 1947. Många är sönderrostade. Men kan "kan" hitta dom på loppisar. Mr Creelman har jag dock bytt till mig från USA mot en svensk Are.

  SvaraRadera
 8. Det där är så himla coolt! Fasiken vad duktig du är!!! :)

  SvaraRadera
 9. Lovvärt initiativ! Men på svenska?? Du säger ju absolut ingenting. Filmen skulle vinna på att du förklarade (på svenska) vad det är du gör för det är inte alltid lätt att se eller förstå. Jag begriper, men det beror ju att jag kan en del om sockmaskinerna. Annars hade jag nog inte förstått så mycket. För övrigt tycker jag att både filmningen och klippningen är utmärkt! Så nu är det bara att sätta igång filmproduktionen (med prat) och dessutom leverera lite stickbeskrivningar på svenska till!

  SvaraRadera
 10. Ännu en gång; jag saaaa ju att det var ett prov för att se om jag kan :-) Vi får se vad det blir senare.

  SvaraRadera
 11. Det var ett himla bra prov iallafall!!!! Det är klart att du kan göra film. Betydligt bättre än mig, det är ett som är säkert.

  SvaraRadera