onsdag 16 september 2009

Mormor är på besök

Eller ja, hon känns i alla fall väldigt närvarande. En del ifrån hennes dödsbo kom i ikväll. Det lilla som var kvar efter hennes textilslöjd har liksom droppat ned till mig, då jag är den som är mest textilintresserad i familjen. Eller jaaa...jo....asså, jag är väl den som är den mest utövande då. Intresset lever hos fler av oss. Men det är liksom dessa grejer som är mest "mormor" för mig. Bandvävstolarna, den stora grunkan med bobbiner för att nysta upp stora härvor med. Perfekt för mina färgningar av självrandande garn. En stor Lazy Kate. Och kökssoffan. Hur många sommarlov har jag förstrött dinglat med benen från den och ätit filbunke med ingefära och knäckebröd, lyssnandes på sommarlovsföljetongen? Och mormors pottskåp. Den som alltid luktade potta och Idominsalva. Men så, ser jag mormors bandkniv i mässing och jag minns de trubbiga tummarna. Mormors tummar! De mest ändamålsenliga verktyg för textil man kan tänka sig. Hon knöt raskt ihop varptrådar med en knyck på tummen mot pekfingret. För snabbt för att kunna se hur hon gjorde. Hon pressade isär sömsmåner med tumnageln. Och tog spjärn med tummen mot bandkniven när hon slog in varpen. *tjong* Det är egentligen underligt att hon var så duktig på allt, med såna tummar som mest liknade en trädgårdsmästare eller snickares tummetotter. Vid det här laget står jag och håller i kniven och tjuter. Jag måste ha haft ögonen i perfekt höjd för att denna kniven skulle inpräntas så hårt i barnasinnet när hon vävde, att det lever kvar så pass. Tur att alla har gått och lagt sig. Bilden suger, men det är natt.

Och Yeay! Mina sock blockers kom idag! Nu ska sockorna inte bara vara sköna. Nu ska som bli presentabla också!

11 kommentarer:

 1. Grattis till arvegodset! Härligt med saker och minnen.
  Var har du hittat dina sockblockers? Jag känner också starkt behov av dem.

  SvaraRadera
 2. Det är ett litet företag som finns på Etsy som gör dom. Kostar mindre än knit Picks hysteriskt dyra i Sverige och är gjorda efter gammal traditionell modell. Det finns ett par storlekar till. Pytte för barm och JÄTTESTORA.

  http://squirecountrycrafts.etsy.com

  SvaraRadera
 3. Ooop.....dom är förstås inte för barmen! Utan för barnstrumpor! :-)

  SvaraRadera
 4. Salig vare mormor i åminnelse---ja det verkar hon ju vara. Vilket härligt arv½

  SvaraRadera
 5. Jag knåpade ihop spinnrocken igår. Stadig sak, välgjord. Men de extra spolarna var sköra. Tror inte svarvaren hade valt lämpligt träslag. Så om någon vet en spinnrocksdoktor som kan svarva nya efter det enda orginalet jag har så kontakta mig gärna.

  SvaraRadera
 6. Vilken finsnickare/träintresserad sóm helst borde kunna svarva dig nya spolar. Kolla hembygdsföreningen, yrkesutbildningar, kursledare, gamla gubben i grannbyn, träslöjdslärare,...

  Schysst soffa! Och kul att ärva så användbara hantverkssaker!

  SvaraRadera
 7. Det är vilken finsnickare/träintresserad sóm helst som har svarvat de extra spolarna jag har. Och dom är kass! :-) Nu vill jag ha en riktig spinnrockssnubbe, sörrö!

  SvaraRadera
 8. Ok, du har träffat vilka-som-helst-apor. Apor som kan svarva men inte vet något om trä. Ett tips: eldöga på forumet. Kontakta honom. Han kan ju göra en testspole först innan du bestämmer dig för att kontraktera honom för massproduktion. :) Han är ingen spinnrockssnubbe, men heller ingen apa. Sörrö! ;)

  All lycka till!

  SvaraRadera
 9. Ja, den är jag ju "bekant" med IRL. Så....det var ett bra tips. Dessutom så bor han inte 1000 mil bort, som alla andra.

  SvaraRadera
 10. Jeg bør vel skaffe meg sokke blokker jeg også! Hvor fikk du dine fra?

  SvaraRadera
 11. Från Squire Country Crafts. Trevliga att ha att göra med och billigare än många andra.

  http://squirecountrycrafts.etsy.com

  SvaraRadera