onsdag 6 april 2011

Så var dom här


Tre 500g's koner Dk weight I Jacobs Wool står på bordet. Av 1,5 kilo borde jag kunna få till en hyfsad tröja till mig själv. Jag har inte stickat en tröja till mig själv sedan jag var 16 år. Så jag tyckte det var dags. Sist vart det hemspunnen Norsk Spelsau. Jag pryade på Handarbets Vänner på Djurgården i Stockholm. Och hade fått låna en spinnrock där ifrån och spann så fingrarna glödde om nätterna. Nu, blir det alltså Jacobs från ett spinneri i England. Dessa rent av märkliga, fyrhornade, ståtliga och gåtfulla varelser! Hade tänkt hitta ull på plats i Wales egentligen. Men jag hittade inga adresser medans jag var där. Så det vart färdigt garn från eBay när jag kom hem istället. Jag kan inte ens med den godaste viljan påstå att det är ett mjukt garn. Men det verkar vara hållbart. Och rätt mycket dödhår har kommit med. Men det har jag alltid tyckt är vackert. Så det gör ju inget. Alltså, rustik funktion framför fluff och lyx.

Men vad ska det bli? Det lutar åt något av Elisabeth Zimmerman. Hennes sätt att räkna ut storlek efter stickfasthet och omfång kan nog passa en herre med "mystiska mått" Och att sy ihop plagg har aldrig riktigt varit ett nöje. En seamless hybrid, kanske? En seamless saddle-shouldered? Eller...en hand-to-hand aran? Åh, dessa beslut!

6 kommentarer:

 1. Impad av att du väljer ett garn i Jacob... Jag är inte den som går på de mjuka ulltyperna, men Jacob blir nog aldrig någon favorit.

  Förresten finns det Jacob att köpa på World of Wool om du skulle vilja spinna själv och inte är så noga med att ullen kommer från en liten liten gård någonstans i en liten liten by...

  SvaraRadera
 2. Får är fascinerande! En sådan tröja blir nog bra att ha i regn och rusk! Och kyla, under något vindtätt. Efter tvätt blir den nog mjukare, och kanske bättre och bättre... Det blir spännande att läsa, jag kan inte så mycket om dessa får! Våra värmlänningar ger olika sorters garn, men jag tycker att deras ull överlag blir mjukare än man tror. Spinner Du själv?

  SvaraRadera
 3. Jag nöjer mig nog med det garnet jag har ett tag. Jag satsar nog på att hitta den där lilla lilla...... Nästa gång.

  Jo, lite tvätt. En skvätt lanolin. Blir nog bra till en vardagströja. Jag har väl spunnit ända sen jag nådde upp till fetvadden och mammas bomullstussar i badrumsskåpet.

  Så mamma, nu vet du vart all bomull tog vägen :-)

  SvaraRadera
 4. Ja du är rolig du!! Avslöja en sådan sak för mamma när du kunnat komma undan ett tag till!! ;)
  Jag vill ju se kreationen på bild sen när den är klar, hur lång tid tror du att det tar?

  SvaraRadera
 5. Anna, du har sett min nya ekvator. Stor tröja = lång tid.

  SvaraRadera
 6. Fantastiskt att ha en tröja av ull från sådant får, med fyra horn! Saker man inte har direkt på skinnet behöver ju inte vara SÅ mjuka heller.
  Blev nyfiken, ska nog beställa lite sådan ull så småningom, bara för att se hur den är!

  SvaraRadera