fredag 18 februari 2011

Men, sluta rök!

Kära spöket NN. Är du snäll och slutar röka i min närhet. De senaste dagarna har du rökt oavbrutet all min vakna tid. Det är som om jag har varit på krogen eller suttit i en byggfutt full med rökande byggnadsarbetare i flera dagar. Jag vet att du finns och du behöver inte påkalla min uppmärksamhet med just rök. Flytta på lite saker, visa dig eller framkalla lite hemtrevligt matos istället, tack.

Till de som ännu är på denna sidan; det är alltså så starkt som när man tjyvrökte flera stycken på dass i skolan. Stark cigarettrök. Vi har ingen tobak hemma och ingen annan röker i hemmet. J känner ingenting och det följer inte efter i näsan när jag är hemifrån. Det är enbart här hemma, uppe i huset. NN och jag brukade prata med varandra nere i lagårn när vi hade getterna. Det är en man i blåbyxor, svarta gummistövlar, en livrem som hänger efter att han har gått ned i vikt ser det ut som. Och en kortärmad vit terylenskjorta med runna bruna ränder i rutor. Och sån där gratis reklamkeps med pappskärm. I början tyckte han jag var rätt knäpp. Gömde hammaren för mig och sånt bus. Sen var han nog rätt nöjd med att det baltades med mjölk där nere igen. Nu när djuren är borta, är jag aldrig där nere och jag tror NN känner sig lite ensam.

Det kom ett paket från Egypten igår. Ända sen första semestern i Grekland, har jag älskat Turkiskt....eller ska vi kalla det för orientaliskt kaffe. För alla i regionen kallar det ju för "sitt" kaffe. I alla fall, detta lilla kaffekök med tillhörande kaffepanna resulterade i en ganska rörande brevväxling. Jag bjöd på en eBay-auktion två dagar innan oroligheterna i Egypten började. Sen vet ni ju resten. Mobaraq, bomber, protestmarscher, stängd internettrafik och senare all mobiltelefoni. Det var ju ingen mer som vågade bjuda så jag vann auktionen med mina 0.99 dollar. Varan skulle ju kostat runt 30USD. Så jag skrev till försäljaren och berättade att jag hade följt situationen i Egypten och förstod om han ville cancellera. Nej, se det ville han inte veta av! Han vart bara så jävla glad att någon i väst följt det som hade hänt. Så efter att internet kopplats på igen, har vi suttit och diskuterat Egyptisk vs. Svensk kaffekultur, bakelser, politik, religion, skillnader och likheter. Jag gick med på att ta emot köket på ett vilkor. Att jag fick skicka något typiskt för Sverige till honom. Så nu är ju frågan, vad? En dalahäst? Något samiskt? Eller t.ex vad har vi i köket till vardags som är typiskt oss? En potatisstöt? Nää....jag har kört fast. Kommer ni på något?

Till kaffet blir man ju sugen på något sött. Egentligen borde man kanske ha lite baklava eller shekerbura till. Men jag tror inte man gör sig skylldig till något helgerån om man klämmer i sig en munk eller två istället. Man kan kanske variera glasyren med kanel, kardemumma eller varför inte rosenvatten? Strö lite pistagenötter över? I alla fall, detta recept utger sig för att vara "The worlds best donut recipe" i videon jag fått det ifrån. Och jag är benägen att hålla med. Dom är saftigare och mjukare än de jag provat tidigare. Själv har jag amerikanskt måttsats. Men jag har konverterat till milliliter och celcius. Och bäst av allt. Det innehåller bara sånt man typ alltid har hemma ändå. Blir man sötsugen så har man ju oftast allt redan.

Hemligheten är potatisen. En eller ett par kokta kalla potatisar sparade från gårdagens middag. Eller så kan man picka en stor potatis med en gaffel och köra i micron i 4-5 minuter någon timma innan, så att den hinner svalna. Skala och mosa med en gaffel.

The worlds best donuts

As a yeast starter. In a bowl, mix:
5 teaspoons yeast
1 cup (236 ml) warm milk
pinch of sugar
Mix and let sit for at least 5 minutes

In a large bowl, mix:
2 cups (473 ml) of all purpose flour
1/2 cup (118ml) mashed potato
1/2 teaspoon of salt
1/4 cup (59 ml) of sugar

Add starter to the dry ingredients together with 2 tablespoons of veg oil and mix well with a fork.

Kneed, roll out, cut into donuts and lay them out in the order you cut them.

When done, take the first and fry in veg oil at 190C in the same order as above (so they all had the same time to rise)

Vanilla Glaze

In a mug, microwave half a cup (118ml) of milk with a teaspoon of butter (you'll use this later)

In a bowl mix:
1 cup (236 ml) of powdered sugar
2 Tablespoons of the milk mixture
1/4 teaspoon of lemon
1/4 teaspoon of vanilla extract

If you like a really thin glaze, just add a little more of the milk mixture.

Chocolate Glaze

Use the milk mixture from above.

In a bowl mix:
1 cup (236 ml) of powdered sugar
2 Tablespoons of Hershey Cocoa
3 Tablespoons of the milk mixture from above.

Put a slightly warm donut face down in the chocolate glaze, turn slightly and remove. Perfect!

Det ska bli 10 donuts. Men vi fick ut 16 normalstora för Sverige :-) Och tro för guds skull inte att dom räcker i några dagar, som vi trodde. HAH! Säger jag bara.....

8 kommentarer:

 1. Hej.
  Vilket härligt inlägg... Du satte igång mina tankar på vad du skulle kunna skicka i utbyte...klurigt... Potatispress, eller stöt, är ju bra. Kanske ett par enedoftande smörknivar? En fin linnehandduk? Berätta gärna vad det blir... Jag tittar hit fler gånger... :-)

  SvaraRadera
 2. En osthyvel tycker jag!
  Det har de garanterat inte i egypten.
  En bit hushållsost kan slinka igenom tullen också.
  Du måste skriva vad det blev.
  Kul att läsa din blogg.
  Väldigt roligt skrivet.

  SvaraRadera
 3. Det dar med rökning! Kolla sa allt ar ok med skorstenen. Jag har hort om folk dar murstocken har fattat eld, inte sa trevligt.

  SvaraRadera
 4. aliel, smörknivar och linneduk var bra. Det ska jag lägga på minnet. Tack!

  Magganmagi, osthyvel med ju! :-) Med enehandtag även den, kanske. Ibland ser man ju såna där set, med smörgåsbricka, smörknivar, en osthyvel och en sillgaffel.

  Anonym, omtänksamt. Fast, det här är spökrök. Anden efter NN som bodde här innan, röker sina handrullade. Vår skorsten kan lukta en aning ibland den också. Men det är en helt annan doft, som dessutom alla känner. När NN röker, är det bara den han vill något som känner lukten. Han hittar också på en massa annat bus. Sen har vi några till. Men dom skriver jag inte om förrän dom hittar på något nytt.

  SvaraRadera
 5. Kanske kan T. låta sig blidkas av kaffe och lite sällskap i lagårn?

  /Öbergskan

  SvaraRadera
 6. Jo, till våren kommer jag vara där inne igen. Städa upp och kanske ställa i ordning för en snickarbänk och lite annat.

  SvaraRadera
 7. han saknar nog dig nere i boden och vill tala om att han har flyttat in i huset. Får mig att minnas eran "Madam" som ni hade på Karlavägen. Hon var glad för att gömma saker för er.
  Förresten så har du något att hämta om du går inpå min blogg, hoppas att du gillar det.
  Kram / Pella

  SvaraRadera
 8. Fru Fnulle? Hmjo, hon kunde hon. Allt hon lagt beslag på har nog inte ens kommit tillrätta än.

  SvaraRadera